LIBIË
Grieks-Romeinse ruïnepracht
& magie van de Sahara
Scrol naar beneden
LIBIË
Grieks-Romeinse ruïnepracht & magie van de Sahara (49 + 49 minuten)
Deze reportage dateert van 2008 en dus van vóór de Arabische revolutie. Hopelijk komt het ooit terug goed met Libië want het land bezit cultuur- en natuurschatten van wereldformaat !
Tot ca 2001 was Libië een ontoegankelijk, onbekend land in Noord-Afrika en is daardoor ontsnapt aan het massatoerisme rond de Middellandse zee. Hierdoor kon het zolang zijn grootste geheim bewaren: een ongekende erfenis aan schitterend bewaarde ruïnes, steden en mozaïeken uit de oudheid, waar men bijna alleen of soms helemaal alleen rondloopt !! De oude Grieken lieten er reeds de sporen na van hun cultuur: hun theaters kijken uit over de Middellandse zee.
De Romeinen maakten het gebied tot hun Noord-Afrikaanse provincie en een der mooiste ruïnes, de stad Leptis Magna, was na Rome de tweede stad van het Romeinse Rijk.
Dan trekken we de woestijn in. Via oude als forten versterkte graanoplagplaatsen bereiken we de pittoreske sprookjesstad Ghadames met haar palmentuinen en overwelfd labyrint van gangen.
En dan honderden kilometers diep de woestijn in beleven we de magie van de Sahara.
De eindeloze zandzeeën of ‘ergs’ met hun oases als fata morgana’s en de indrukwekkende rotsformaties van het Akakusgebergte met een ongekende schat aan prehistorische rotstekeningen. Een magische en overweldigende tocht doorheen de Sahara...